
בשנים האחרונות טרחתי מדי פעם לעדכן אתכם בנתוני המכירות המקוונות ב"יום הרווקים הסיני", החל כל שנה בתאריך 11.11. מדובר ב"חג" שהמציאה חברת AliBaba, ענקית הסחר האלקטרוני בעולם, שכל כולו אירוע מכירות. באירוע האחרון, למשל, בחודש נובמבר החולף, מכרה עליבאבא יותר מאשר כפול ממכירות כל אתרי האינטרנט האמריקניים בימי Black Friday וב-Cyber Monday גם יחד.
הפעם ברצוני לספר לכם על אירוע מכירות שנתי נוסף שהתקיים לפני ימים אחדים, ושרובכם קרוב לוודאי לא שמעתם עליו. מדובר באירוע שנחגג אף הוא בסין, בפעם העשירית מאז המצאתו. שמו "618", מספר המייצג את התאריך שבו הוא חל, ה-18 בחודש יוני. האירוע מתמשך למעשה מתחילת חודש יוני ומסתיים בתאריך האמור, ומטרתו להעצים מכירות גם באמצע השנה, ולא להסתפק רק בחגיגות הקניות שמתקיימות כולן בסביבות סוף השנה האזרחית. את "618" המציאה JD, ענקית הסחר האלקטרוני השנייה בגודלה בסין. אולם מהר מאוד אימצו אותו יתר אתרי המכירות האינטרנטיות, ובהם כמובן גם עליבאבא.
אז הנה לפניכם הנתונים הרשמיים שפרסמו שתי המובילות במכירות המקוונות במעצמה הכלכלית השנייה בעולם. בימי האירוע הקצר, שהסתיים לפני ימים אחדים, היה מחזור המכירות של DJ בהיקף של 37 מיליארד $. עליבאבא מכרה באותם ימים ספורים בהיקף של 100 מיליארד $. מדובר בהיקף מכירות הקרוב מאוד לתקציב השנתי של מדינת ישראל! כל זאת בצילה של מגפת הקורונה. ויש לזכור כי מדובר בשניים בלבד מתוך אין-ספור אתרים מסחריים הפועלים בסין.
נתוני המכירות באירוע 618 של שנת 2020 מובילים לכמה תובנות מעניינות ביותר. ראשית, הצמיחה הגדולה ביותר במכירות לעומת מה שהתרחש בשנים שעברו, היא דווקא בערים קטנות יותר. ולא די בכך, אלא שבמקביל עלה הביקוש בצורה בולטת בכיוון של סחורות מוערכות, או במילים אחרות – מותגים נחשבים. שתי מגמות אלה מעידות על כך שלמרות נבואות שחורות, הכלכלה הסינית חזקה. האזרחים הסינים יכולים לקנות מוצרי צריכה ומעוניינים בכך. זהו כנראה שילוב של שינוי בראיית העולם והרגשה של ביטחון כלכלי.
הנתון המעניין ביותר הוא הצמיחה המשמעותית של המכירות לעומת ההיקפים באותו אירוע בשנה הקודמת. כל זאת בשעה שהיקפי המכירות הכלליים בחנויות הפיזיות ירדו (גם בשל מגפת הקורונה). כל מי שמנסה להפחית בעוצמת התופעה של מעבר העולם לצריכה מקוונת, פשוט עוצם את עיניו מראות. ודעתי האישית הרי ידועה לכם. הפור כבר נפל. המנצחת בתחרות הבין-לאומית בסחר האלקטרוני תהיה סין.
אבל אצלנו מתעסקים באינטרסים אגואיסטים ולא בנושאים לטווח ארוך
והרי אנחנו מטורפים על חגי קניות כמו בלאק-פריידיי
ברשתות החברתיות
אלה אכן עובדות מעניינות והן מלמדות כמה דברים. ביניהן שהממשלה הסינית הצליחה ליצור אצל הציבור הגדול ,וגם בערים הקטנות תחושת ביטחון, שהיא חשובה מאד גם לפעילות הכלכלית.
אחרת איך היינו יודעים?
והמשמעות והנפח
בסחר אלקטרוני. אין ספק שהדיונים עם הניהול שלהם והכוח הטכנולוגי יגבשו מהר את כל הצמרת בתחום זה.